La primera gran marea viva del mil·lenni, dissabte que ve

La primera gran marea viva del mil·lenni, dissabte que ve - la primera gran marea viva del mil·lenni dissabte que ve

Fuente: www.ccma.cat

Si encara no teniu plans per al proper cap de setmana us proposem un viatge amb l’objectiu de veure un dels fenòmens més sorprenents, atractius i desconeguts per al Mediterrani: les marees.

El proper dissabte, hi haurà una gran marea viva. L’alineació equinoccial entre el Sol, la Lluna i la Terra generarà una marea molt alta que es repeteix un cop cada 18 anys, d’aquí que sigui la primera més alta del segle i, a la vegada del mil·lenni. L’última va tenir lloc el 10 de març de 1997 i les properes s’esperen pel 3 de març de 2033 i el 14 de març de 2051.

Si aneu al Cantàbric, per exemple a Sant Vicente de la Barquera, la marea variarà uns 4,5 metres, entre les marees altes de les 4.53 i 17.16 hores i les marees baixes de les 11.01 i les 23.19 hores. Ara bé, si voleu veure una de les marees més espectaculars del món, us recomanem anar a Normandia, al nord de França, concretament al Mont Saint-Michel. La particularitat d’aquest indret es troba en la petita muntanya situada al bell mig d’una gran plana. Quan el mar està baix, tota la plana queda lliure d’aigua. En canvi, amb marea alta, no només la plana queda envaïda d’aigua, sinó que la carretera que uneix terra ferma amb el Mont Saint-Michel desapareix sota l’aigua del mar. La marea al Mont Saint-Michel superarà els 14 metres de diferència entre la baixamar i la plenamar.

Si no hi podeu anar, no us amoïneu, el podreu seguir igualment amb nosaltres. Gemma Puig serà divendres al Mont Saint-Michel per veure, viure i ensenyar-nos l’efecte de la marea més alta d’aquest segle i, a la vegada, l’eclipsi parcial de sol. Al Mediterrani la marea es notarà una mica, només serà d’uns 20 cm: res a veure amb els metres de diferència de l’Atlàntic.